Duo moederschap/ Lesbisch ouderschap

Duo moederschap/ Lesbisch ouderschap

Door de invoering van de Wet Lesbisch ouderschap zijn er voor lesbische stellen meer juridische mogelijkheden in de wet gekomen, zodat beide moeders direct na de geboorte juridisch ouder zijn van hun kind. Een adoptieprocedure is dan niet meer standaard nodig

Voor een meemoeder (ook wel Duo moeder), oftewel de vrouwelijke partner van de biologische moeder, zijn er nu drie manieren om het ouderschap te verkrijgen: erkenning, adoptie en een ouderschapsverklaring. Alle drie hebben ze hun eigen voor- en nadelen. 

De echtgenote van de geboortemoeder kan nu automatisch juridisch moeder worden bij de geboorte. Voorwaarde is dat de zwangerschap is ontstaan door kunstmatige inseminatie met gebruik van een niet-bekende donor. Via Stichting Donorgegevens Kunstmatige Gegevens kunt u een ouderschapsverklaring opvragen die u hiervoor nodig heeft. Deze verklaring geeft u aan de ambtenaar van de burgerlijke stand bij de geboorteaangifte van uw  baby. 

Is er gebruik gemaakt van een bekende donor (bijvoorbeeld een vriend), dan heeft de meemoeder de mogelijkheid tot erkenning van het kind (met toestemming van de geboortemoeder) dan wel tot adoptie. 

Bekende donor: Erkenning

De geboortemoeder kan ook de bekende donor toestemming geven om juridisch vader te worden. Dit gaat via erkenning bij de gemeente. Een kind maximaal twee juridische ouders hebben. 

Niet ieder ander land erkent  de Wet lesbisch ouderschap zoals wij dit in Nederland kennen. Een gevolg hiervan is dat in het buitenland niet altijd het juridisch ouderschap van de meemoeder of duomoeder worden erkend. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als u zelf geen Nederlander bent en uw ouderschap ook in uw land van herkomst erkend wil hebben of dat u (of mogelijk het kind later) graag in een ander wil wonen. In die gevallen kan het raadzaam om toch na te denken over adoptie. Belangrijk om te weten is dat de adoptieprocedure al tijdens de zwangerschap kan worden gestart bij de rechtbank. 

Persoonlijke benadering

OPLOSSINGSGERICHTE AANPAK

SPECIALISTISCHE KENNIS

Laat ons u helpen!

Hulp nodig, voel u vrij om contact op te nemen. We nemen binnen 24 uur contact op. Heeft u haast bel ons dan nu.

Bel : 085- 0161860

info@meestersvanhetzuiden.nl Ma – Vrij 09:00-17:00 uur

 

Onze familierechtspecialisten

Laat ons u helpen. Neem contact op: 085-0161860

info@meestersvanhetzuiden.nl
·  Ma – Vrij 09:00-17:00 uur

Onze familierechtspecialisten