+31 85 0161860
·
info@meestersvanhetzuiden.nl
·
Ma - do 09:00 uur-17:00 uur
Neem contact op

Veel mensen vragen hoe ze een genderneutraal paspoort kunnen krijgen. Vaak plannen we een kennismaking in van 30 minuten om te bespreken hoe dit werkt. Vind je het nog te vroeg om een kennismaking te plannen? Lees dan onze blog waarin wij alles voor u op een rij zetten.
Een X in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ op je paspoort wilt aanvragen bij de rechter, dan kan d.m.v. de volgende stappen:

Stap 1: Kennismaking met een advocaat

Een ‘X’ op je paspoort kun je niet bij de gemeente aanvragen, maar moet via de rechtbank. Hiervoor heb je een advocaat nodig. We kunnen een kennismaking inplannen via een videocall of op ons kantoor. Deze kennismaking van 30 min is altijd kosteloos.

Stap 2: Kosten

Een rechtszaak kost geld, maar er zijn subsidies mogelijk. De Raad voor de Rechtsbijstand betaalt het grootste deel van je aanvraag als je inkomen en vermogen onder een bepaalde norm ligt. Bijstandsgerechtigden krijgen vaak 100% van de kosten vergoed door de gemeente. Wij vragen dit voor jou aan. Voor meer informatie over de overheid gefinancierde bijdrage kijk je op de site voor de Raad voor Rechtsbijstand. Klik hier. Zij toetsen of je in aanmerking komt en wij kunnen voor jou de aanvraag indienen. Eigen bijdrage – Rechtsbijstand
Kom je niet in aanmerking voor subsidie? Houd dan rekening met €1.000,00 ex btw voor de aanvraag. Daarnaast ben je rechtbank kosten (griffierechten) verschuldigd voor het indienen van het verzoekschrift.

Stap 3: Opstellen van het verzoekschrift

Voor de aanvraag dienen wij een verzoekschrift opstellen voor de rechtbank. Jouw input is hiervoor van belang. Het verzoekschrift bestaat uit:
• Een Persoonlijk verhaal: Wat betekent het voor je om een X in je paspoort te hebben?
• Juridisch deel: Juridische argumenten die jouw aanvraag onderbouwen

Stap 4: Ondersteunende documenten

Wij bespreken met jou welke documenten belangrijk zijn voor je zaak. Dit kan een persoonlijke brief aan de rechter zijn, of andere stukken die de zaak onderbouwen. Een deskundigenverklaring is niet nodig voor een X in je paspoort.

Stap 5: Stukken naar de rechtbank sturen

Nadat het verzoekschrift klaar is wordt dit ingediend bij de rechtbank.

Stap 6: Wachten op de rechtbank

De wachttijd varieert per rechtbank, van twee weken tot een half jaar. Wij hebben geen invloed op de wachttijden bij de rechtbank.

Stap 7: Mondelinge behandeling
Soms vraagt de rechtbank om een gesprek, ook wel mondelinge behandeling van de zaak genoemd. Dit gebeurt niet altijd. Als het wel gebeurt, ga ik met je mee en kun je iemand meenemen.

Stap 8: Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank neemt een beslissing. De uitspraak van de rechter heet ook wel beschikking. Wij krijgen een brief met de beslissing en informeren jou meteen.

Stap 9: Drie maanden wachten

Na de uitspraak moet je nog drie maanden wachten voordat je je nieuwe paspoort kunt ophalen. Dit is omdat er binnen deze periode hoger beroep kan worden aangetekend. Pas als de uitspraak onherroepelijk is kan je dus naar de gemeente.

Stap 10: Ophalen van je nieuwe paspoort
Na de wachttijd kun je je nieuwe paspoort met een X ophalen bij de gemeente. Pas als jij het paspoort in je bezit hebt sluiten en archiveren wij de zaak.

Kennismaken met een van onze Meesters? Of meer informatie ontvangen?
Neem dan gerust contact met ons op! Wij plannen graag een vrijblijvende kennismaking 085-0161860.