Hoe zit het met de kinderen als twee vrouwen uit elkaar gaan?

Ik schets het verhaal van Saskia en Kim, die na tien jaar willen scheiden. Kan Saskia zelf beslissen over de kinderen omdat zij ze heeft gebaard? En Kim dan? Of is de situatie de moeders te vergelijken met hetero ouders? Nee, er zijn verschillen. De vijf mogelijkheden op een rij:

Als de kinderen geboren zijn tijdens hun huwelijk (of geregistreerd partnerschap) dan moet er bij de scheiding een ouderschapsplan komen.  De dames moeten opvoedbeslissingen samen blijven nemen. Kim kan niet zo maar aan de kant worden gezet.

Wanneer de moeders niet getrouwd zouden zijn, dan is er meer speurwerk nodig. Er zijn namelijk nog vier mogelijkheden:

  1. Hebben de moeders tijdens de relatie gedeeld gezag geregeld? Dit blijkt uit het gezagregister. Als de moeder en duomoeder het gezag samen hebben dan moeten zij, ook na het uit elkaar gaan, opvoedbeslissingen ook samen blijven nemen (bijvoorbeeld over de school, een verhuizing of reizen). Zij maken ook hier een ouderschapsplan.
  2. Zijn de kinderen door Kim geadopteerd (duomoeder-adoptie)? Dit staat in het geboorteregister. Na het uit elkaar gaan, moeten de moeders de beslissingen over de kinderen ook samen blijven nemen en ook dán komt er een ouderschapsplan.
  3. Als er geen gezag is geregeld, kan Kim, als zij wel juridisch ouder van de kinderen is (bijvoorbeeld door erkenning) alsnog vragen om ook het gezag te krijgen. Als Saskia (de geboortemoeder) dit niet wil, dan kan de rechter hierover beslissen. Kim kan vervangende toestemming vragen.

Het kan dus zo zijn dat Kim niets heeft. Dan moet zij helaas, als Saskia niet wil meewerken, de erkenning en het gezag aan de rechter vragen. Veel gedoe en een onzekere situatie voor de kinderen.

In het belang van de kinderen is het voor twee moeders dus verstandig om direct al tijdens de zwangerschap alles goed te regelen. Dat kan zelfs al voor de inseminatie, bijvoorbeeld bij het opstellen van het donorcontract. Wij kunnen u hier over adviseren. Neem contact met ons op over alle vormen van het ouderschap: 085-0161860 of secretariaat@meestersvanhetzuiden.nl

 

Related Posts