+31 85 0161860
·
info@meestersvanhetzuiden.nl
·
Ma - do 09:00 uur-17:00 uur
Neem contact op

Scheiden en roze gezinnen (gezinnen met LGBTQ+ ouders) of meeroudergezinnen

De afgelopen jaren krijgen we steeds meer vragen over scheidingen en roze gezinnen (gezinnen met LGBTQ+ ouders) of meeroudergezinnen. Daarom hebben we besloten meer informatie hierover op onze website te zetten. Als mediator weten wij hoe moeilijk het is, maar niet onmogelijk om toch goede oplossingen te vinden.

Kan een roze gezin of meeroudergezin zich voorbereiden op een scheiding?

Goede informatie kan helpen zodat ouders beter voorbereid zijn op hun rol en verantwoordelijkheden. Een intentieverklaring kan helpen om na te denken over wat te doen als ouders niet meer samenwonen. Deskundige begeleiding bij een scheiding is ook heel belangrijk. Soms denken mensen dat ze goede afspraken hebben gemaakt, maar blijkt later dat dit niet zo is, wat problemen kan veroorzaken. Wij proberen zoveel mogelijk preventief mee te denken aan de voorkant.

Hoe blijf je met elkaar in gesprek?

Slechte communicatie kan ervoor zorgen dat partners uit elkaar groeien. Daarom bieden wij EFT relatiebemiddeling aan om te zorgen dat de communicatie goed blijft. Met deskundige begeleiding kunnen partners ook in moeilijke tijden blijven communiceren. Het is belangrijk dat begeleiders en de omgeving van de partners hen stimuleren om met elkaar te praten en dat ze hulp zoeken als dat nodig is. Wij hebben daar coaching sessies voor.

Wat zijn de rechten en plichten bij een scheiding?

Er zijn verschillende rechten, zoals het recht van kinderen om veilig op te groeien en het recht op gelijkwaardige zorg van beide ouders bij gezamenlijk ouderlijk gezag. Partners kunnen ook recht hebben op partneralimentatie. Rechten brengen ook plichten met zich mee, zoals de plicht van ouders om goed voor hun kinderen te zorgen. Wij kunnen u daarover informeren en u gezamenlijk begeleiden bij het maken van afspraken op dit punt.

Hoe kunnen co-ouders van tevoren nadenken over een scheiding?

Ouders moeten nadenken over de gevolgen van een scheiding voor hun kinderen en of co-ouderschap bij hun gezin past. Sommige kinderen hebben behoefte aan een vaste plek. De afstand tussen de huizen van de ouders is ook belangrijk. Goede communicatie tussen de ouders is essentieel om problemen te voorkomen. Wij blijven op de communicatie hameren. Zonder communicatie zijn de afspraken niks waard.

 

Hoe maak je goede afspraken na een scheiding?

Maak afspraken op basis van volledige juridische kennis en wederzijdse acceptatie. Onder begeleiding van een gespecialiseerde advocaat of mediator kunnen stappen worden gezet. Soms is extra hulp nodig, bijvoorbeeld voor de kinderen. Het is steeds gebruikelijker om ook de kinderen een stem te geven en te laten praten met iemand buiten het gezin over hun ervaringen. Wij bieden daarom het programma de kinderen scheiden mee aan.

Voor meer informatie over scheiding bij een meeroudergezin of het programma de kinderen scheiden mee neem dan contact op!

Gerelateerde berichten