Verschillende vormen van vaderschap

Weigert de biologische vader het kind te erkennen? Of wil de moeder juist niet dat de biologische vader het kind erkent? Het vaderschap kan worden vastgesteld of juist ontkend. In beide gevallen heeft u een advocaat nodig. Neem vrijblijvend contact op met de advocaten en mediators van Meesters van het Zuiden in Venlo als u een kwestie heeft op het gebied van vaststelling of ontkenning van het vaderschap.

Vaststellen vaderschap
U wil u zoon of dochter niet erkennen? Of uw kind is inmiddels overleden en kán uw kind niet erkennen. U kunt dan naar de rechter stappen voor vaststelling van het vaderschap (dit is de zogeheten ‘gerechtelijke vaststelling van het vaderschap’). Betwist de vader ook voor de rechter het vaderschap, dan besluit de rechtbank meestal tot een DNA-onderzoek om vast te stellen of u de vader bent. In de regel zal de rechtbank, bij een positieve uitslag, het DNA-onderzoek volgen en de biologische vader ook tot juridische vader benoemen. Zowel moeder als kind kan bij de rechter aankloppen om bij de rechter het vaderschap te laten vaststellen.

Erkenning van het kind
Voor de vader is het wettelijk niet mogelijk om naar de rechtbank te stappen voor vaststelling van het vaderschap. Hiervoor is een advocaat nodig. Weigert de moeder van het kind om toestemming voor erkenning te geven? Dan kunnen we vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank. Op deze manier wordt u toch juridisch vader, met alle rechten en plichten van dien.

Ontkenning vaderschap 
Omgekeerd kan het ook zo zijn dat de juridische vader niet de biologische vader is. Bijvoorbeeld in de situatie waarin een kind tijdens een huwelijk wordt geboren, maar de echtgenoot van de moeder niet de verwekker van het kind is. Via de rechtbank kan dan de ontkenning van het vaderschap worden geregeld. Zowel de vader, de moeder als het kind zelf kunnen naar de rechter stappen om het vaderschap te ontkennen.

Bent u dit van plan?  Advocatenkantoor Meesters  van het Zuiden vertelt u graag hoe dit in zijn werk gaat.

Related Posts