Mag ik mijn kind 2 achternamen geven?

 

Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen.

Voorkeur aangeven gecombineerde achternaam

Bij de gemeente kunnen ouders hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Ze kunnen dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is eenmalig en geldt dus ook voor de volgende kinderen van deze ouders.

Overgangsregeling

Er is ook een overgangsregeling. Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders daar gebruik van maken. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kinderen. De ouders kiezen samen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. Een nieuw aangenomen wet maakt dit mogelijk.

 

 

 

Related Posts