Erkenning kind

Erkenning

Een niet gehuwde moeder kan een ander toestemming geven voor de erkenning van het kind. Dit gaat via de gemeente en is kosteloos. Belangrijk is wel dat de moeder hiervoor toestemming dient te geven. Al tijdens de zwangerschap kan men de ongeboren vrucht erkennen.

Het voordeel daarvan is dat de vader daarmee direct vanaf de geboorte ook juridisch vader is. De erkenning kan ook op een later tijdstip plaatsvinden, dus ook na de geboorte. De vader is dan pas juridisch vader vanaf het moment van erkenning en dit werkt niet terug tot aan de geboorte.

Indien de moeder gehuwd is met een man, dan wordt haar man automatisch juridisch vader met gezag. Erkennen is dan niet mogelijk.

Vervangende toestemming erkenning

Het kan voorkomen dat een moeder weigert om haar toestemming te geven voor de erkenning van uw kind. Omdat de moeder altijd toestemming moet geven voor de erkenning via de gemeente, is die weg uitgesloten. U heeft dan de mogelijkheid om vervangende toestemming voor erkenning te vragen via de rechter.

Indien voldoende aannemelijk is dat u de daadwerkelijk de vader van het kind bent, dan kan de rechtbank u vervangende toestemming geven om uw kind te mogen erkennen. De erkenning gaat dan in op het moment dat de uitspraak van de rechter vaststaat en werkt dus niet terug tot aan de geboorte. De uitspraak van de rechter wordt dan aan de geboorteakte van het kind gehecht.

Let op voor het indienen van het verzoekschrift voor vervangende toestemming heeft u een advocaat nodig. Neem contact met ons op. Wij staan u graag bij om vervangende toestemming te vragen. 

Persoonlijke benadering

Oplossingsgerichte aanpak

SPECIALISTISCHE KENNIS

Laat ons u helpen!

Hulp nodig, voel u vrij om contact op te nemen. We nemen binnen 24 uur contact op. Heeft u haast bel ons dan nu.

Bel : 085- 0161860

info@meestersvanhetzuiden.nl Ma – Vrij 09:00-17:00 uur

 

Onze familierechtspecialisten

Laat ons u helpen! Neem contact op: 085-0161860

info@meestersvanhetzuiden.nl
·  Ma – Vrij 09:00-17:00 uur.

Onze familierechtspecialisten