Bij een scheiding verandert er een heleboel. Voor het hele gezin. Het ouderschap bijvoorbeeld, gaat er na een scheiding heel anders uitzien. Hoe zorgt u ervoor dat u als ouders samen verder kunt voor en met de kinderen?

Als u gaat scheiden, dan levert dat een heleboel veranderingen op, zeker als u kinderen heeft. Er zijn veel emoties terwijl er veel moet worden geregeld en bovendien is het belangrijk te leren anders met uw ex-partner om te gaan; niet meer als geliefden, maar vooral als ouders.

Ouderschapsregeling bij scheiding
Om alle zaken met betrekking tot de kinderen praktisch en financieel goed te regelen, stelt u een ouderschapsplan op. Dit is verplicht; zonder ouderschapsplan spreekt de rechter geen scheiding uit. In het plan staan bijvoorbeeld afspraken opgenomen over hoe ouders elkaar informeren, wie welke kosten betaalt, welk kind waar woont en hoe omgangsregeling is vastgesteld.

Gedeeld ouderschap na scheiding
Wat betreft de omgangsregeling zijn er verschillende mogelijkheden: de kinderen wonen doordeweeks bij de ene ouder en in het weekend bij de andere ouder, of u verdeelt de verzorging min of meer gelijk; dan is er sprake van co-ouderschap. De kinderen brengen dan ongeveer evenveel tijd bij de ene als bij de ander ouder door. Het kan dan handig zijn om bij elkaar in de buurt te blijven wonen.

Samen afspraken maken met de advocaat/mediator
Het is van het grootste belang dat u al deze zaken rustig en helder met elkaar kunt afspreken. Op die manier verlopen de veranderingen in het leven van de kinderen zo soepel mogelijk en dit komt de harmonie in het gezin alleen maar ten goede. Een advocaat/mediator kan u daarbij helpen. Hij of zij begeleidt samen met u en uw ex-partner de hele echtscheidingsprocedure. Omdat u steeds beiden bij de gesprekken met de advocaat/mediator aanwezig bent, verloopt de communicatie zo efficiënt mogelijk en blijft u automatisch met elkaar in contact en in overleg. Zo zorgt u er samen voor dat u ook na de scheiding als gezin verder kunt!

Related Posts